Obezite Cerrahı Prof. Dr. Oktay Banlı: "Zayıflama ameliyatlarıyla diyabet ve hipertansiyonu arkanızda bırakın!"

PROF. DR. OKTAY BANLI: “OBEZİTE CERRAHİSİ İLE DİYABETİ VE HİPERTANSİYONU ARKANIZDA BIRAKIN!”

Obezite tüm dünyayı etkileyen bir salgın ve TUİK 2014 verilerine göre de ülke nüfusumuzun üçte biri fazla kilolu, üçte biri de obez. Gelecek için de durum pek iç açıcı görünmüyor  ve obezite hastalığı için  tehlike çanları çalmış durumda.

Aşırı kilolar kişinin yaşamını her yönüyle kısıtlayan bir engel ancak sadece fiziksel görüntü ve estetik kaygılardan ibaret değil. Yaşam kalitesini büyük ölçüde düşüren kilolar, beraberinde getirdiği sağlık sorunlarıyla durumu içinden çıkılmaz bir hale sokuyor.

Obezitenin cerrahi tedavisinde, bugüne kadar 2 binin üzerinde yaptığı başarılı ameliyatlarla birçok obezi sağlığına kavuşturan Türkiye’ nin en deneyimli cerrahlarından Prof. Dr. Oktay BANLI konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

OBEZLER DAHA AZ YAŞIYOR

“Obezite, ülkemizde ve tüm dünyada git gide artan ciddi bir halk sağlığı sorunu.

Vücut Kitle İndeksi 35-40 ve üzeri olan kişileri obez ve morbid obez olarak tanımlıyoruz ve bu hastalar yıllarca diyet, spor, akupunktur, mucize içecekler gibi yöntemlerde çare arıyorlar.

Obez kişi sadece görüntüde şişman olarak kalmayıp; yanında şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıkları, diz ve eklem ağrıları, felç ve inmeler gibi sorunlarla boğuşuyor. Aşırı kilolu olmanın getirdiği sosyal sorunlar da durumu tam bir çıkmaza sürüklüyor.

Özellikle gençlerde ve genç kadınlarda estetik sorunlar ve kaygılar karşımıza çıkıyor. Kendisini eve kapatan, sosyal ortamlardan uzaklaşan ve depresyona girerek kendisini sigara, alkol ve yeme bağımlılığının tam orta yerinde bulan obez kişi, çaresiz bir kısır döngüyle günden güne daha da çıkmaza giriyor. Kısaca obez kişi ciddi organik hastalıklar, psikolojik sorunlar, depresyonlar, hayata dair ciddi problemler yaşıyorlar. Sonuç olarak obezite, kişinin sağlık kalitesini, yaşam konforunu ve hayat süresini ciddi bir şekilde tehdit eder hale geliyor ve yaşam süresi 13-14 yıl kısalıyor.”

 

 

OBEZİTE CERRAHİSİ KİMLERE UYGULANMALI?

Obezite cerrahisinin en önemli sorunu bu. Her kilosu fazla olan ameliyat olmalı mı? Hangi hastalara ameliyatı yapmak lazım ve hangi hastaya hangi ameliyatı yapmak lazım? Obezite cerrahisi için bilimsel kriterleri sıralayacak olursak, bunlar arasında en önemlisi vücut kitle indeksidir. VKİ bir hesaplama ile ortaya çıkıyor.

Diyelim ki hasta 1.60 kg, boyu da 1.60 olsun. Kilosunu 1.6’ nın karesine bölüyoruz, çıkan rakam vücut kitle indeksi olarak telaffuz ediliyor. Vücut kitle indeksi 40 ve üzerinde olan veya 35 üzerinde olup; şeker, tansiyon, eklem problemleri, uyku apnesi  gibi yandaş sağlık sorunları olan kişiler, cerrahi yöntemler ile tedavi olabilirler. Yaş grubu olarak daha önceleri 18 ila 60 yaş arası ameliyat olabilir deniyordu. Ama zaman içerisinde, çalışmalar da gösterdi ki obezite cerrahisi yaşı çok düştü. 12-13 yaşındaki veya 70 yaş üzeri hastaların bile ameliyat edildiğini görüyoruz Yani kısa kitle indeksi 35 ve üstü olan hastalar, yaş aralığı da hastanın yaşına ve kondisyonuna bakılarak kabul edilir cerrahi riskler olan hastalar ameliyat edilebilirler.

 

BATUHAN YILMAZ 1 YILDA TAM 70 KİLO HAFİFLEDİ.

Batuhan Yılmaz, Prof. Dr. Oktay Banlı’ya başvuran hastalardan sadece biri… Yılmaz hikayesini şöyle anlatıyor: “Ameliyat olmamın en büyük sebebi yaşadığım sağlık sorunlarıydı. 23 yaşında olmama rağmen sürekli tansiyonum yükseliyordu, kalbimde sıkışma olmaya başlamıştı. Kilo vermem gerekiyordu ve o kadar çok yol denedim ki maalesef başarılı olamadım.

Sonunda ameliyat için araştırmalarım başladı ve Prof. Dr. Oktay BANLI ile tanıştım, ameliyat olmaya karar verdim. Başarılı geçen tüp mide ameliyatım sonrasında 12 ayda 70 kilo vererek ideal kiloma ulaştım.

Ameliyattan sonra hayatımda birçok şey değişti.

Mesela, en büyük sıkıntım terleme ve uykuda horlamalarımdı. Ayrıca kıyafet bulmakta çok büyük zorluklar yaşıyordum.

Çoraplarımı giyerken bile yardım alıyor, yürümekte zorlanıyordum. Çok şükür bir sıkıntım kalmadı ve sağlığıma kavuştum.  Şimdi 70 kiloluk birini sırtıma koysalar taşıyabilir miyim? Elbette hayır! Prof. Dr. Oktay BANLI ve ekibine sonsuz teşekkür ederim. Artık benimde yeni bir hayatım var.”

 

PROF. DR OKTAY BANLI SOSYAL MEDYA ADRESLERİ:

WEB: www.oktaybanli.com

İNSTAGRAM: https://www.instagram.com/obezitecerrahiankara/

FACEBOOK: https://www.facebook.com/obeziteklinigiankara/

TWİTTER: https://twitter.com/oktaybanli

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz